Вплив безглютенової дієти на показники маси тіла у дітей з целіакією

Підписатися на розсилку новин СЦ

Мета: мета дослідження полягала у визначенні впливу безглютенової дієти (GFD) на індекси маси тіла (ІМТ) у дітей з целіакією в Чиказькому університеті до і після 2011 року, коли оброблені безглютенові продукти стали легко доступні на ринку.

Методи: ми провели ретроспективний огляд діаграм дітей, що спостерігалися в  центрі Целіакії Чиказького університету з січня 2002 по травень 2016 року. ІМТ реєструвався при ініціації GFD в додаток, принаймні, один інший моменту часу: 6 місяців, 1 рік, 2 роки, 3 роки і 4 року. Ми порівняли швидкість збільшення ІМТ у дітей, які були діагностовані до і після 2011 року

Результати: у дослідження були включені 147 дітей (66% дівчаток) з підтвердженою біопсією целіакією. Середній ІМТ при постановці діагнозу становив 17,8 (стандартне відхилення 3,9) для осіб, діагностованих до 2011 року, і 17,1 (стандартне відхилення 2,7) для осіб, діагностованих після 2011 року. На основі моделі регресії зі змішаними ефектами випадкового перехоплення випадкового нахилу не було отримано ніяких доказів суттєвої різниці у зміні ІМТ з плином часу між 2 групами (значення Р=0,36). Було відзначено, що значення ІМТ в цілому збільшуються після початку GFD, навіть при першому призначенні. Серологічний моніторинг проводився після того, як пацієнти почали GFD і наблизилися до нормальних значень, що дозволило нам зробити висновок про прихильність пацієнтів до GFD.

Висновки: хоча в цілому ми не спостерігали істотних змін ІМТ до і після 2011 року, ми помітили, що у підлітків з целіакією спостерігалася тенденція до більш високого постдіагностичного ІМТ в роки після 2011 року. Ми припускаємо, що підлітки можуть бути особливо вразливі до вибору швидких і легких оброблених безглютенових варіантів порівняно з більш здоровими, природними альтернативами, що призводить до зростання їх IМТ після сплеску виробництва оброблених безглютенових продуктів на ринку в 2011 році. Тому особлива увага повинна бути приділена цьому населенню, щоб забезпечити постійний вибір здорового харчування навіть після багатьох років на GFD.

Безглютенові суміші Ms.Tally