Сироваткові цитокіни підвищуються під час опосередкованого глютеном вивільнення цитокінів при целіакії

Підписатися на розсилку новин СЦ

Передумови: Цитокіни були широко вивчені при целіакії, але вивільнення цитокінів, пов'язане із впливом глютену та супутні симптоми, було описано лише нещодавно. Виділяється ранне підвищення рівня сироваткового ІЛ-2 після вводу глютену ї вказує на центральну роль активації Т-клітин у клінічних реакціях на глютен при целіакії. МЕТИ: Встановити кількісну ієрархію цитокінів у сироватці крові та їх відношення до симптомів у пацієнтів із целіакією під час реакцій вивільнення цитокінів, опосередкованих глютеном. МЕТОДИ: Сироватки аналізували у пацієнтів, хворих на целіакію, на безглютеновій дієті (n = 25) та з паралельної когорти здорових добровольців (n = 25), які зазнали неперекритого глютену. Сироватки збирали за початковою лінією та через 2, 4 та 6 годин після вживання десяти грамів пшеничного клейковинного борошна. Оцінено 187 цитокінів. Підтверджуючі аналізи проводили методом високочутливої імуноферментної електрохімілюмінесценції. Підвищення рівня цитокінів корелювало із симптомами. РЕЗУЛЬТАТИ: Вивільнення цитокіну після вводу глютену у хворих на целіакію включало значне підвищення рівня IL-2, CCL20, IL-6, CXCL9, CXCL8, IFN-γ, IL-10, IL-22, IL-17A, TNF-α, CCL2 , і амфірегулін. ІЛ-2 і ІЛ-17А були найбільш ранніми. Пікові рівні цитокінів зазвичай були за чотири години. ІЛ-2 збільшився найбільше (медіана в 57 разів), потім CCL20 (медіана в 10 разів). Зміни цитокінів були сильно корельовані між собою, і найбільш сильно симптоматичні пацієнти мали високе підвищення. ВИСНОВКИ: Раннє підвищення рівня IL-2, IL-17A, IL-22 та IFN-γ після введення глютену у пацієнтів із целіакією вказує на швидко активізовані Т-клітини як їх ймовірне джерело. Вивільнення цитокіну після глютену може допомогти у моніторингу експериментальних методів лікування та підтримці діагностики.

Безглютенові суміші Ms.Tally