Вплив безглютенової дієти на фактори ризику серцево-судинних захворювань у нововиявлених хворих на целіакію дітей.

Підписатися на розсилку новин СЦ

Завдання: Хоча безглютеновая дієта (GFD) є єдиною перевіреної терапією целіакії (CD), її вплив на фактори ризику серцево-судинних захворювань (CVD) до сих пір неясно. Наша мета полягала в тому, щоб визначити, чи впливає дотримання GFD на фактори ризику серцево-судинних захворювань серед недавно діагностованих педіатричних пацієнтів з CD. Методи: ми послідовно відбирали педіатричних пацієнтів, які зазнали ендоскопії верхнього шлунково-кишкового тракту при підозрі на CD. Ми зібрали антропометричні та лабораторні параметри, пов'язані з факторами ризику серцево-судинних захворювань під час діагностики CD і через 1 рік після початку GFD і оцінили зміни в факторах ризику серцево-судинних захворювань. Були використані парні t-тести або непараметричні тести Уилкоксона, кожен при необхідності. Результати: в аналіз були включені сто десять знову діагностованих дітей з CD. Було 64 (58,2%) дівчинки, їх середній вік на момент постановки діагнозу склав 6,8 ± 3,4 року. Середні значення індексу маси тіла z (P = 0,84), показники недостатньої ваги або надмірної ваги (P = 0,32), а також показники підвищеного артеріального тиску (P = 0,78) залишилися без змін. Хоча середні рівні інсуліну натщесерце збільшилися (1,9 проти 5,4 МКЕ / мл, P <0,001), резистентність до інсуліну, виміряна за допомогою оцінки гомеостатической моделі, не збільшилася після 1 року GFD (P = 0,16). Незважаючи на те, що показники дисліпідемії залишалися незмінними, середні рівні ліпопротеїнів високої щільності збільшувалися при GFD (47 проти 51 мг / дл, P <0,001).

Висновки: в цій групі дітей з целіакію GFD протягом 1 року не була пов'язана з підвищеними факторами ризику розвитку ССЗ. Отримані незначні зміни потребують довгострокового вивчення.

Безглютенові суміші Ms.Tally