Б/г продукти сприяють незбалансованому харчуванню дітей та підлітків
Підписатися на розсилку новин СЦ
Призначення: Окрім дотримання безпечної межі вживання глютену, відповідна дієта, що не містить глютен (GF), також повинна бути збалансована в харчуванні. Однак, у населення з целіакією (CD)спостерігається недоїдання. Це ще важливіше у випадку з дітьми та підлітками, дієта GF також повинна забезпечити їх належне зростання. Метою цього дослідження було оцінити якість дієти дітей та підлітків з CD для досягнення оптимального стану харчування, визначивши найбільш відповідні фактори, що впливають на збалансоване харчування.
Методи: у дослідженні взяли участь вісімдесят три дітини та підлітки з CD (9,2 ± 3,8 року). Вимірювали зріст, вагу та склад тіла. Проведено аналіз споживання калорій та розподілу макроелементів в їх раціоні. Проаналізовано дотримання середземноморської дієти за індексом KIDMED та споживання калорій та поживних речовин.
Результати: Раціон учасників не був збалансованим, містив більше жирів і менше вуглеводів, ніж рекомендовано. Більшість дітей та підлітків виявили адекватний індекс маси тіла та відповідний відсоток жирової маси. Дві третини з них показали помірний або поганий індекс KIDMED, особливо дівчата. Коли дієта GF, що містить GF-продукти, порівнювались з аналогічним типом дієти, але замінюючи продукти GF своїми аналогами, що містять глютен, виявлено важливі харчові відмінності. Висновки: навіть якби дієта для дітей та підлітків, хворих на целіакію, є нездоровою через невідповідний раціон харчування, дотримання дієти на основі продуктів GF створює додаткові труднощі у дотриманні харчових рекомендацій.