Вплив обмежень вмісту FODMAP на якість харчування

Підписатися на розсилку новин СЦ

Обмежувальні дієти, такі як безглютенові (GFD) або зменшені в ферментуючих, Олигосахаридах, Дисахаридах, Моносахаридах і Полиолах (FODMAP), використовуються для поліпшення шлунково-кишкових (GI) симптомів у чутливих людей.

З метою порівняння якості харчування та ефектів регулярного режиму GFD (R-GFD) і низькокалорійного режиму GFD (LF-GFD) у 46 хворих на целіакію з персистирующими GI симптомами ми провели рандомізоване подвійне сліпе контрольоване дослідження. Пацієнти отримували індивідуальну дієту, або сувору GFD (n = 21), або LF-GFD (n = 25) протягом 21 дня. Валідований опитувальник частоти вживання їжі до втручання і 7-денний запис зваженого харчування після втручання оцінювали раціони. Вік хворих склав 41,1 ± 10,1 року (в середньому ± SD), 94% жінок, з середнім ІМТ 21,8 ± 2,9 кг/м2. На 21-й день пацієнти на R-GFD все ще демонстрували погану харчову адекватність порівняно з дієтичними рекомендаціями, зі зниженим споживанням калорій, хоча спостерігалося поліпшення вуглеводів і фолатів (всі p < 0,025). В обох групах прийом заліза, кальцію, вітаміну D, натрію і фолатів не відповідав добовим рекомендаціям. Як і очікувалося, споживання бобових і зернових було нижче, а споживання фруктів-вище в групі LF-GFD, ніж в групі R-GFD (всі Р < 0,05). Поживні якості обох дієт не відрізнялися. Коли обмежувальні дієти корисні для поліпшення стійких GI симптомів , необхідно ретельне спостереження за харчуванням і консультування.

Безглютенові суміші Ms.Tally